Mahlankeruu mielessä?

Jalot koivupuumme ovat keväisin täynnä mahlaa, tuota metsiemme maitoa. Niin ovat toisaalta lehtipuista myös tammet ja vaahteratkin, mutta Suomessa erityisesti koivun mahlaa on saatavilla runsaasti.
 
Niinpä onkin siis hyvä suunnitella retkeä mahlaa keräämään. Mitään erityisiä työkaluja siihen ei tarvita, porakone, ämpäri ja muoviletku riittävät. Reikä runkoon ja mahlaa alkaa valua. Poraus on hyvä tehdä hieman yläviistoon suunnaten.

Mahlapuuksi on hyvä valita koivu, jota sen omistaja ei ole ajatellut käyttää vanerin valmistuksessa. Mahlanvalutus ei nimittäin varsinaisesti vahingoita puuta, mutta sen keruusta jää puuhun tumma arpi, eivätkä tehtaat pidä sellaisista puista.

Parhaita mahlapuita ovat tuuheat ja korkeat, rinnankin korkeudelta vähintään 30 sentin leveät koivut. Sellaisia löytää erityisesi valoisilta ja aurinkoisilta paikoilta. Puista parhaat tuottavat mahlaa vuosikymmenien ajan.

Hyvin hoidettu ja lahjakas koivu saattaa tuottaa mahlaa jopa 300 litraa joka vuosi. Omaan käyttöön mahlaa kerättäessä yksikin tällainen puu siis riittää. Reikien porailu puun kylkeen ei ole jokamiehen oikeus, joten keruu vaatii maanomistajan luvan.

Mahlan keruukausi on kuitenkin lyhyt, vain pälvien ilmestymisestä koivun silmujen puhkeamiseen. Tämä aikaväli kestää yleensä vajaan kuukauden ja alkaa eri puolilla maata eri aikoina, pohjoisessa luonnollisesti etelää myöhemmin.

Arvioi ensimmäisenä tämä viesti

  • Currently 0/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tagit: koivut, mahla, luonnontiede, retkeily, luontaistuotteet, kevät, luonto
Kategoriat: unelmat

0 Kommentteja
Toimet: S-posti | Kestolinkki | RSSRSS comment feed

Lisää kommentti


(Näyttää Gravatar ikonisi)  

[b][/b] - [i][/i] - [u][/u]- [quote][/quote]



Esikatselu

huhtikuu 22. 2018 05:40